ianuarie 26, 2015

Sedinta la sediul ministrului delegat pentru dialog social Bucuresti 2015

In data de 26.01.2015 , Liviu Pop, au fost invitate toate federațiile din administrația publica locala (din partea Columna a participat Sorin Stan si eu din partea USPLR) avand ca tema de discutii acordarea tichetelor de masa in 2015 si aplicarea prevederilor legii nr. 284/2010 privind salarizarea bugetara in Romania.

La discuții au fost invitați si au participat reprezentanții MDRAP, Ministerului Muncii, MAI, Ministerului Finanțelor si  ai Asociației Municipiilor din Romania, ai Asociației Orașelor din Romania, ai Asociației Comunelor din Romania.

Ministrul Liviu Pop a susținut necesitatea găsirii unei soluții privind salarizarea în sistemul bugetar, întrucât în același unități exista oameni care lucrează pe același post dar cu salarii diferite. Federațiile sindicale au cerut ca sa se găsească o soluție și pana pe 1 martie sa se aplice o parte din prevederile legii salarizării sau chiar deblocarea totala a acesteia.

Guvernul pana pe 15 februarie are consultări la București cu FMI, și încearcă sa găsească o soluție, întrucât de la 1 iulie 2015 salariul minim pe economie va fi 1050 lei, iar jumătate din numărul total de bugetarii (1.200.000) vor primi salariul minim pe economie. Principala propunere agreata de majoritatea celor prezenți a facut-o MDRAP, ca din anvelopa salariala din administrația publica sa fie scoși cei din sistemul sanitar, si sa se aplice legea salarizării in 2 etape ( o mărire medie de 17-20%), o mărire de la 1 iulie 2015 și alta de la 1 ianuarie 2016.

Au fost foarte tăioși si primarii prin AMR, AOR si ACR au sărit în ajutor și chiar de multe ori s-au certat la fel de mult sau și-au spus foarte apăsat dorința de a fi o salarizare corespunzătoare in sistemul bugetar, reproșând Guvernului ca nu le-a luat în calcul pana acum expertizele și documentele remise și chiar faptul ca în sistemul public nu se mai poate vorbi de o cariera.

Ministrul Liviu Pop, a dat asigurări ca principalele revendicări – modificarea legii nr. 62/2011 in sensul eliminării articolului 138, pentru ca primarii dacă au resurse prin negocierea CCM si ACM sa poate prevede mai multe drepturi pentru angajați ; aplicarea coeficientului de 600 de lei si a grilelor din legea 284/2010 începând cu 1 iulie 2015 ; deblocarea posturilor din sistem, stabilirea unor consultări lunare pana la crearea noii legi a salarizării cu federațiile sindicale lunar si cu reprezentații ministerelor si organizațiilor asociative ale primarilor si consiliilor județene, vor fi prezentate primului ministru in maxim 2 zile de la data discuției.

bun

Invitatie ref solicitari fed adm publica COLUMNA

 

SHARE:
Evenimente 0 Replies to “Sedinta la sediul ministrului delegat pentru dialog social Bucuresti 2015”