iunie 30, 2021

Petiție aplicare condiții speciale sau deosebite de muncă pentru polițiștii locali

                                                                                                    Către,

                                                                        Ministerul Muncii și Protecției Sociale

         

Stimată doamna Ministru Raluca Turcan

 

Prin prezenta petiție Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România, va învederează un aspect al drepturilor profesionale ale polițiștilor locali din Romania și anume punerea în aplicare a articolului 35 lit.B din Legea 155/2010 a poliției locale, așa cum este acesta formulat în litera și spiritul legii și în conformitate cu atribuțiile Ministerului Muncii și Protecției Sociale .

Petiția a fost inițiată de către un membru al Federației noastre anul trecut, în perioada stării de urgență și a fost aleasă varianta de semnare online din rațiuni logistice și de pandemie! Veridicitatea semnatarilor și unicitatea semnăturilor nominale este asigurată de site-ul Declic.ro care asigura confirmarea inexistenței semnăturilor duble de pe același cont prin confirmarea semnăturii la adresa de email pe care semnatarul o înregistrează în cadrul procedurii de semnare. Fapt pentru care va asigurăm că cele peste 4350 de semnături sunt pe deplin valabile.

Având în vedere că situația epidemiologică a generat modificări legislative care au adus un plus de atribuții pentru polițiștii locali ne rezervam dreptul de a completa prezenta petitie așa cum a fost acesta prezentată, cu o motivare in care sa indicăm actele normative precizate pentru o mai amplă și completă imagine a necesității aplecării cu celeritate asupra cerinței petiționate.

În speță regăsim

  1. Legea 55/2020 art. 67, alin.2 lit. c
  2. Legea 136/2020 art.12 alin 5
  3. O.U.G. nr. 70/2020 Art.50-52 prin care IGPR prin Inspectoratele de Poliție Județene, coordonează activitatea operațională a polițiștilor locali situație care a generat coparticiparea polițiștilor locali alaturi de polițiști și jandarmi în misiuni care au avut că obiectiv aplicarea măsurilor care vizau împiedicarea răspândirii pandemiei de la însoțite convoi persoane carantinate ,ordinea publică în centrele de carantină ,verificare persoane izolate la domiciliul acestora cât și acțiuni complexe de ordine publică ,siguranța circulației pe drumurile publice .
  4. Ordinul ministrului sănătății, al ministrului afacerilor interne, al ministrului apărării naționale și al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației nr. 2.171/181/M.223/4.380/2020 privind stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, cu modificările și completările ulterioare;
  5. Decretul prezidențial de instaurare a stării de urgență Nr. 195/2020 Anexa 1, art. 1 și Decretul prezidențial de prelungire a stării de urgență Nr. 240/2020 Anexa 1, art. 2.
  6. Hotărârea de Guvern nr. 24/2020 prin care s-a instaurat starea de alertă și H.G. ulterioare prin care aceasta s-a prelungit până în prezent.

La nivel național un număr impresionant de polițiști locali au suferit de infectări cu SARS COV2 și au fost înregistrate și decese însă datorita lipsei unei structuri  la nivel central guvernamental care sa supervizeze întreaga activitate a polițiștilor locali  este imposibil să menționăm numărul exact de polițiști locali care au avut de suferit din cauza activității prestate în contact direct cu cetățenii și în locurile intens frecventate de aceștia . La cererea Ministerului Muncii vom incerca sa colectam aceste date de la sindicatele componente ale Federației însă datele ar fi irelevante ținând cont că la nivel național sunt 847 de UAT-uri care au structuri de poliție locală .

Adăugăm la actele normative care vizează în mod direct starea pandemica nou intrata in vigoare Lege nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale,act normativ în care polițiștii locali la art 2 lit.j au atribuții de organ de ordine publică alaturi de personalul din Poliția Română ,Jandarmerie și Poliția de Frontieră.

În aceeași ordine de idei a suplimentării atribuțiilor polițiștilor locali adăugăm Pl-x 561/2017 pentru modificarea OUG 195/2002, aflat în procedura parlamentară ,proiect legislativ care statutează noi atribuții și competențe pentru polițiștii locali pe linia siguranței circulației pe drumurile publice .

Activitatea se desfășoară de regulă în aer liber (itinerarii de patrulare, zone de responsabilitate, ronduri) dar și in clădiri. Polițistul local este supus condițiilor metero (variații de temperatură, vara – foarte cald, iarna – foarte frig, ploilor, ninsorii, viscolului) și având un ritm mare de muncă – supravegherea obiectivului pe toată durata programului, decizii dificile in timp scurt pe parcursul incidentelor, etc.

Atribuţiile pe care poliţistul local le îndeplineşte în exercitarea competenţelor conferite de lege şi care, în domeniul ordinii publice şi circulaţiei pe drumurile publice sunt similare celor prevăzute pentru poliţiştii din cadrul Poliţiei Române, deşi competenţa este limitată, constituie activităţi ce solicită o încordare psihică foarte ridicată. Poliţiştii locali îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă care implică riscuri, o suprasolicitare nervoasă, poziţii ortostatice prelungite sau efort fizic care poate duce la uzura prematură a organismului, condiţii nefavorabile de climat, temperaturi extreme, portul armamentului şi muniţiei.   În acest context se constată că ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii poliţiştilor locali se înmulţesc, acestea constituind riscuri deosebite, unele dintre aceste agresiuni fizice sau atacuri având drept urmare rănirea gravă sau decesul poliţiştilor locali aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu (ex. poliţistului local Barbu Constantin în vârstă de 57 ani din Drobeta Turnu Severin, decedat după ce a fost lovit cu bestialitate în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu).

 

În concluzie activitatea polițiștilor locali este una complexă cu riscuri profesionale asumate care decurg din atribuții și care în conformitate cu dreptul enunțat de articolul 35 lit.b trebuie încadrată în condiții speciale și deosebite de munca !

Ministerul Muncii este organul Guvernului  îndrituit de regulamentul său de organizare și funcționare să facă propuneri legislative care sa reglementeze acțiuni în domeniul său de aplicare .

Față de cele expuse și luând in considerare dreptul de petiționare vă rugam sa analizați și sa decideți in consecință cu celeritate urmând să ne comunicați măsurile dispuse față de conținutul petiției în termenul legal.

Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România, vă stă la dispoziție pentru orice consultare necesara .

 

Vă atașăm răspunsurile primite la solicitările Federației noastre, de încadrare a actitivății polițiștilor locali în conditiții speciale sau deosebite de muncă, de la Administrația Prezidențială și Casa Națională de Pensii Publice.

 

Cu stimă,

Președinte

Eugen Tone

 

 

SHARE:
Federatie 0 Replies to “Petiție aplicare condiții speciale sau deosebite de muncă pentru polițiștii locali”