octombrie 12, 2023

Consultări noua lege a salarizării familia ocupațională Administrație Publică Locală

În data de 12.10.2023,  reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România afiliată la B.N.S.,  Eugen Tone și Cosmin Alexandru Iordache, au participat la invitația doamnei Ministru a Muncii – Simona Bucura – Oprescu, la consultările cu organizațiile sindicale, legate de proiectul noii legi a salărizării în domeniul bugetar,  privind domeniul  de activitate “Administrație publică locală” .

 

Noul proiect, care este elaborat cu coordonarea Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, are ca principiu salarizarea în funcție de anumite criterii ( studii, experiență, complexitate, creativitate, diversitate, responsabilitate decizională, conducere, coordonare, supervizare, comunicare, condiții de muncă, incompatibilități și situații speciale). Salarizarea este stabilită de la nivelul 1 la maxim nivelul 12.

Noua lege a salarizării pentru familia ocupațională administrație publică locală, conform propunerii Ministerului Muncii, se dorește a stabili grile unice de salarizare pentru angajații din acest domeniu.

În principiu aceasta va intra în vigoare cel mai devreme, după 1 ianuarie 2025 (termenul din PNRR de adoptare a acesteia fiind sfărșitul anului 2024), după ce se va stabili forma finală în Parlament și se dorește a fi aplicată într-o singură etapă (pentru a nu mai creea problemele cauzate de vechea lege care trebuia aplicată etapizat în 5 ani).

 

Ministerul Dezvoltării și Administrației a anunțat că, susține propunerea AMR, AOR, ACR și UCJR privind aplicarea unor grile standard de salarizare pentru administrația publică locală dar și cu o componentă flexibilă.

Am adus la cunoștință d-nei ministru că în prezent sunt discriminări și inechități în ceea ce privește actuala Lege 153/2017, în cadrul aceleași unități administrative sunt salarii diferite pentru aceeași funcție din cadrul unor instituții locale, precum și că unii polițiști locali beneficiează de indemnizație de hrană cu toate că în lege se stabilesc drepturi de hrană conform OG 26/1994, iar în unele localități nu beneficiează deloc.

Principalele propuneri ale Federației noastre au fost : compensarea cu timp liber corespunzător sau cu plata unui spor, pentru munca prestată în zilele de sâmbete, duminici și sărbători legale de personalul poliției locale, acordarea obligatorie a drepturilor de hrană personalului poliției locale,  obligarea UAT-urilor, de a efectua determinările privind desfășurare activității în condiții vătămătoare și acordarea sporului aferent, precum și menținerea în plată a coeficienților stabiliți de consiliile locale fără a fi diminuați atunci când crește valoarea salariului minin pe economie, precum și după aplicarea noii legi a salarizării unitare, niciun salariu aflat în plată să nu scadă.

 

Președinte,

Eugen Tone

 

 

 

SHARE:
Federatie 0 Replies to “Consultări noua lege a salarizării familia ocupațională Administrație Publică Locală”