martie 9, 2024

Intâlnire cu reprezentanții MDLPA, MF, MMSS privind noua lege a poliției locale

Comunicat

 

         În data de 8 Martie a.c., la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din  București, a fost invitată pentru discuții legate de proiectul „Consolidarea capacității instituționale a autorităților administrației publice centrale cu atribuții în domeniu, în vederea creșterii calității serviciului public de poliție locală” Cod MySMIS: 129988, Cod SIPOCA 722, o delegație compusă din Costin Dumitru – Președintele BNS și  reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România, Tone Eugen și Alexandru Cosmin. Delegația din partea MDLPA, a fost condusă de dl. Subsecretar de stat – Haiduc Ioan Cristian, de asemenea au fost prezenți reprezentați ai Ministerului de Finanțe și ai Ministerului Muncii și Solidarițătii Sociale, bineînțeles că au lipsit reprezentații Ministerului Afacerilor Interne.

 

         Față de cele mai sus prezentate și de forma proiectului noii Legi a poliției locale, transmisă pe data de 06 Martie 2024 (o gasiți aici) în care au fost preluate destul de multe propuneri pe care le-am făcut în anii  2022 și 2023, facem următoarele observații, pe care le-am prezentat și susținut în fața celor prezenți,  prin dl. Costin Dumitru din partea Confederației BNS și  prin Tone Eugen și Alexandru Cosmin din partea Federației noastre :

 

  • A fost eliminat art. 35 lit B, din Legea nr. 155/2010 – actuala Lege Poliției Locale, care se referă la încadrarea activității polițistului local în condiții speciale și deosebite de muncă (Ministerul Muncii susține că nu se mai pot încadra noi categorii de personal în condiții de muncă decât prin Legea Pensiilor, dar oricum cel mai posibil până în 2030 vor fi eliminate toate categoriile care beneficiau de condiții de muncă speciale);
  • Ni s-a spus că actuala forma a proiectului, care este perfectibil va intra în dezbatere parlamentară, dar că pot exista modificări ale acestuia prin avizele care vor fi obținute de la celelalte ministere. Am cerut să fie reintroduse condițiile de muncă și am întrebat Ministerul Muncii în ce condiții ar trebui încadrați polițiștii locali și nu am primit niciun răspuns. Dar a fost precizat faptul că nici Ministerul Dezvoltării, nici Ministerul Muncii nu sunt angajatorii noștri și că toate demersurile conform legislației ar trebui, să fie făcute de angajatori (primării și structurile de poliție locală);
  • Am apreciat că a fost introdusă propunerea noastră referitoare la introducerea sintagmei “ prin preluarea personalului și patrimoniului existente la data intrării în vigoare a prezentei legi, în cazul unităților admnistrativ teritoriale care au organizate structuri de poliție locală.” La art. 7. Alin 1.;
  • Am apreciat de altfel și paragraful art. 1 – Poliția locală este parte componentă a sistemului național de ordine și siguranță publică din categoria forțelor complementare și se înființează ca structură funcțională de specialitate al administrației publice locale, care stabilește și recunoaște importanța acestei structuri, dar am precizat faptul că în Strategia naţională de ordine şi siguranţă publică 2023-2027 (H.G. nr. 1081/2023) la art. 76 se prevede  “Totodată, pentru asigurarea stării de normalitate și echilibru în cadrul comunităților, se menține un sistem dual de ordine și siguranță publică, respectiv ca serviciu public în slujba comunității, prin consolidarea cooperării între structurile forțelor MAI și structurile de Poliție Locală.”, deci poliția locală nu este recunoscută ca forță complementară de către MAI;
  • Am apreciat de asemenea faptul că se stabilește acordarea obligatorie a normelor de hrană și am atras atenția asupra faptului că, prevederile actuale ale Legii nr. 153/2017, la art. 18 unde se stabilește că personalul poliției locale este excepție alături de către celelalte categorii de personal din structurile de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, nu se aplică și sunt multe situații în care se acordă doar indemnizație de hrană, sau doar parțial din valoarea financiară legală a normelor de hrană, la unele poliții locale.
  • Totodată considerăm că personalul poliției locale dacă va fi preluat, nu trebuie să mai urmeze cursuri de inițiere în cadrul MAI, aici Ministerul Dezvoltării fiind de acord cu o viitoare modificare și să fie cursuri specifice organizate în cadrul INA;
  • De asemenea, considerăm că personalul poliției locale trebuie să urmeze pregătire fizică ,dar nu să fie date evaluări întrucăt nicio altă categorie, de personal din structurile de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, nu este evaluată fizic.
  • Totodată am discutat și de problema recentă a Deciziei nr. 1/2024 a ICCJ care a stabilit prin speța judecată a unui RIL, că salarizarea personalului poliției locale nu trebuie să fie la nivelul personalului aparatului propriu de specialitate al primarului, iar la art. 45 din acest proiect se stipulează tocmai acest lucru. Am atras atenția și reprezentanților Ministerului Muncii, cărora le-am cerut o grilă nouă de salarizare a personalului poliției locale. Aceștia ne-au informat prin dl. Subsecretar de Stat Gal Francisc Oscar, că vor demara consultările pentru noua lege a salarizării personalului bugetar și că vom fi invitați la consultări să găsim soluții la această problemă.

 

Am insistat și dl. Dumitru Costin a spus foarte clar, că este o discriminare și în acest sens Federația prin BNS, va depune o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, faptul că polițiștii locali sunt singura categorie bugetară și din zona privată , care lucrează în ture și schimburi și în zilele de week-end și sărbători legale, ce nu primesc un spor pentru orele lucrate în acele zile. Ministerul Dezvoltării prin dl. Dorin Ciomag, susțin că ei nu pot face propuneri de lege sau modificări în acest sens, apreciind că doar Ministerul Finanțelor  o poate face, iar reprezentantul Ministerului Finanțelor a precizat că impactul estimat la nivelul bugetului unui ordonator de credite, este undeva la 3%, deci destul de mic și că Ministerul Finanțelor susține această inițiativă dar propunerea trebuie să vină de la Ministerul Dezvoltării. Aici au intervenit și reprezentanții Federației noastre, care i-au atras atenția d-lui Ciomag Dorin că, Ministerul Dezvoltării prin noul proiect de lege a poliției locale are un Consiliul Consultativ în subordinea sa care va elabora proceduri și propuneri de acte normative în domeniul poliției locale și că mai mult Ministerul Dezvoltării emite ordine privind actualizarea financiară a normelor de hrană, pentru personalul poliției locale.

         Au mai fost discutate și alte aspecte legate de :

  • Aprobarea Statutului Polițistului Local care să cuprindă drepturile și obligațiile polițistului local prin susținerea proiectului depus in Parlament cu nr. PL-x 226/2019 (L54/2019)
  • Elaborarea unui Manual de bune practici de intervenție pentru polițistul local, care să fie prevăzut ca anexă la H.G. privind aprobarea  – Regulamentului cadru organizare și funcționare a poliției locale, cu consultarea partenerilor sociali.
  • Acordarea obligatorie a valorilor normelor de hrană stabilite prin Ordinul MDLPA nr. 893/2023.

         Asigurăm încă o dată colegii din țară, că suntem dedicați în totalitate reprezentării intereselor acestora și reprezentanții Federației, sunt la rândul lor polițiști locali, care se confruntă zilnic cu aceleași probleme! Totodată mulțumim pentru implicare Blocului Național Sindical.

        

         NU AVEM ALTĂ SOLUȚIE DECÂT SĂ FIȚI ALĂTURI DE NOI, PROBLEMELE DUPĂ CUM AȚI VĂZUT SUNT MULTE, IAR REZOLVAREA LOR, SE PASEAZĂ DE LA UN MINISTER LA ALTUL!

HAIDEȚI PE 12 și 13 MARTIE 2024 ALĂTURI DE BNS ȘI FNSUPLR LA PICHETAREA MINISTERULUI DEZVOLTĂRII ÎNTRE ORELE 11-14! NUMAI UNIȚI PUTEM REZOLVA PROBLEME NOASTRE!

 

SHARE:
Comunicate 0 Replies to “Intâlnire cu reprezentanții MDLPA, MF, MMSS privind noua lege a poliției locale”